Op bezoek bij vormgever Marc de Groot

Door Warner Hemmes.

Tientallen keren was ik – tijdens mijn rondje Slotermeer – Zwanenburg al langs het 1800 Roeden terrein gefietst, ik zag dat er flink werd opgeknapt, en dat er een gezellig terras met ophaalbruggetje was gekomen, hoorde mooie dingen over de horeca, maar wat er nou verder op dat terrein gebeurde… De open dag onlangs was een mooie gelegenheid deze kennisachterstand in te halen! Ik ontmoette Marc de Groot, een vormgever / ontwerper die daar zijn studio heeft. Hij nodigde me uit op een wat rustiger moment langs te komen.

Verdomd mooi spul!
Zijn website maakte me nieuwsgierig! Komen de ideeën voor de prachtige bank, dat superdressoir en die bekende lampen die ik daar zag, echt van een vormgever die gewoon bij me om de hoek zit hier in Nieuw West? Ik dacht eerlijk gezegd dat dat verdomd mooie spul ontwerpen van een gelauwerde Italiaan waren!

foto_marc_de_groot

Marc de Groot volgde zijn opleiding ruimtelijk en industrieel vormgeving aan gerenommeerde instituten in Londen en Eindhoven. Hij startte zijn carrière met het vormgeven van interieurs en het ontwerpen van producten voor die interieurs. Het is prachtig om een mooie badkamer te ontwerpen, maar nog een grotere uitdaging is, er voor te zorgen dat het technisch allemaal klopt. En dat de visie die samen met de opdrachtgever wordt ontwikkeld zichtbaar blijft. En dat natuurlijk allemaal binnen financiële kaders. Hij vind het leuk de techniek in te duiken en vooral om er voor te zorgen dat ontwerpen ook werkelijk gerealiseerd kunnen worden. Iets moois ontwerpen is één, maar als dat vervolgens nauwelijks te maken valt of alleen ten koste van heel veel manuren, dan heeft productie ervan weinig zin. Zijn eerste ontwerpen waren vrij minimalistisch, verstild. Mooi allemaal, maar een rimpeling in de vormgeversvijver veroorzaken ze niet! De laatste jaren richt hij zich vooral op verlichting. Lampen zijn uitermate sfeerbepalend en licht vindt iedereen belangrijk.

De Helixlamp
Zijn handschrift wordt nu steeds krachtiger, zijn ontwerpen opvallender. Een voorbeeld daarvan is de Helixlamp. (Zie foto)
Een lamp met een stoere, industriële uitstraling, maar ook een lamp met veel details, dus niet eenvoudig en snel te produceren. Iets ontwerpen dat er nog niet is, dat opvalt, dat wordt herkend, en toch bij mensen een vertrouwd gevoel teweeg brengt, dat is wat je als ontwerper wil.

De uitdaging was, een manier van produceren voor deze lamp te ontwikkelen die geen afbreuk doet aan de kwaliteit ervan. De lamp blijft handwerk, en springt eruit vanwege de industriële vormgeving en de vele details. Dat is de kracht. Zo’n lamp produceer je niet zomaar, je moet iedere keer iets bedenken waar je nooit eerder opgekomen bent. Uiteindelijk lukt het, dat is een lang, technisch proces het en dan kan je pas echt aan de slag. Zo bewijs je ook je vakmanschap. Het proces een productiesysteem te ontwikkelen voor een bepaald object duurt vaak veel langer dan het bedenken en ontwerpen van dat object zelf!
Marc en zijn team construeren de lampen nu nog zelf in de studio in Nieuw West, belangstelling komt niet alleen vanuit Europa, maar er komen ook bestellingen uit de VS, Canada en zelfs Brazilië. De lamp is te zien op belangrijke beurzen, denk aan Londen, Milaan (en binnenkort in Amsterdam, Elle Inside Design)

Maatschappelijk betrokken
Hij voelt zich maatschappelijk betrokken, net als bij zijn vorige lamp gaat Marc organisaties die zich inzetten voor het tewerk stellen van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, betrekken bij het maken van de Helix. Het blijft handwerk, mooie producten voor in de echte wereld,waar het vakmanschap van af straalt. Sinds 2005 werkt hij al vanuit Nieuw West, heerlijk die combinatie van stad en groen, en handig om op de 1800 Roeden van elkaars materialen gebruik te kunnen maken, er zitten bijvoorbeeld ook een smid en een timmerman.

Wie had dat gedacht, topontwerpen uit Nieuw West, nieuwe energie uit Nieuw West.. Nice….
En wie iets meer over Marc en zijn werk wil weten zijn website is: www.marcdegrootdesign.com

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend