Mhamed legt uit

Het is vandaag eigenlijk een soort goede vrijdag voor een groot deel Nieuw-Westers. Gewoon omdat het weekend voor de deur staat, je jarig bent, de schoolvakantie begonnen is én de Ramadan is gestart. Via onze facebook hebben we Mhamed Boutachkourt (met telefoon), vriend van Youssef Yaghdi (links op de foto), gevraagd hoe hij de Ramadan beleeft en wat het allemaal betekent. We kregen onderstaande uitleg en zijn verhaal terug, super nice!

Islam
Het geloof in de islam steunt op vijf pilaren, deze pilaren zijn als de fundering van een huis, wanneer men de fundering weghaalt dan stort het huis in.

De 5 zuilen zijn
1 – Sahada (Geloofsgetuigenis)
2 – Salat (Gebed)
3 – Zakat (Armenbelasting)
4 – Sawm (Vasten)
5 – Haj (Bedevaart)

De Ramadan
Ramadan is een jaarlijks terugkerende vastenmaand. Het is de negende maand van de islamitische kalender. De islamitische kalender is gebaseerd op de stand van de maand. Elke maand duurt 29 of 30 dagen en een heel jaar 354 dagen. Daarom kan de ramadan zowel in de zomer als in de winter vallen. Het vasten betekent woordelijk niet eten en niet drinken.

‘Het is voor mij de meest gezelligste maand van het jaar, ik ben heel hecht met mijn familie, andere moslims en niet moslims. Ik houd me bezig met het geloof, met het versterken van de band met Allah. Het is een periode waarin je veel nadenkt en dankbaar bent voor alles wat Allah ons heeft gegeven.Tijdens de ramadan mag je tussen zonsopgang en -ondergang niet eten, drinken. Na zonsondergang mogen we weer eten. We beginnen met dadels en harira (Marokkaanse soep) en lekker hapjes. Na het avondeten (de iftar) drinken we thee of koffie.’ Na de avondmaaltijd ga ik samen met mijn moslims broeders naar de moskee. Na een korte nacht is ’s ochtends vroeg de ochtendmaaltijd, de shor. ‘Ik vind het vaak veel te vroeg om wat te eten (dit jaar was het rond vijf uur ’s ochtends), maar ik doe het toch maar omdat het na zonsopgang niet meer mag.’

Net zoals op andere dagen, bidden moslims tijdens de ramadan vijf keer per dag. Het is wel gebruikelijk dat er langer wordt gebeden en zeker de laatste tien dagen van de ramadan staan in het teken van het gebed. Sommige moslims brengen de tijd tussen de iftar en de shor door in de moskee. Het belangrijkste gebed tijdens de ramadan is het Tarawih gebed dat wordt opgezegd tussen het nacht- en ochtendgebed. Tarawih betekent letterlijk ‘uitrusten’ en is de naam van het gebed dat tussen de isha (nachtgebed) en de fadjr (ochtendgebed) wordt verricht.
Na een korte nacht is ’s ochtends vroeg de ochtendmaaltijd, de shor. ‘Ik vind het best moeilijk om zo vaak vroeg op te staan.’

Het allerbelangrijkste moment tijdens de ramadan is de 27e nacht van de vastenmaand; de Nacht van de Beslissing (Lailat-ul-Qadr). In deze nacht kreeg de profeet Mohammed de eerste openbaring van de Koran van de engel Jibrail (in het christendom bekend als aartsengel Gabriel). Volgens de Koran is de beloning die moslims krijgen door de aanbidding van Allah tijdens deze nacht gelijk aan de aanbidding gedurende ‘duizend maanden’.

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend