Update Notweg: de beëindiging

Foto: HFV Photo Services, RTV-NH.

Afgelopen vrijdag is het tentenkamp aan de Notweg ontruimd. In de week die eraan voorafging hebben de vluchtelingen het aanbod gehad van de burgemeester om gedurende een maand gebruik te maken van de daklozenopvang, in Amsterdam en op andere plekken in Nederland. Zo zouden ze de tijd krijgen om uit te rusten en te herstellen en kon er in de tussentijd verder gezocht worden naar een oplossing voor langere tijd. Een deel van de groep ging in eerste instantie op dit aanbod in, maar keerde later toch terug naar de Notweg. De redenen daarachter zijn niet helemaal duidelijk, daarover doen diverse verhalen de ronde. Donderdagavond kwam de burgemeester langs om de vluchtelingen nogmaals te bewegen gebruik te maken van het aanbod en om ze te informeren over de consequenties wanneer ze dat niet zouden doen. Dat veranderde de zaak niet.

De ontruiming verliep vrijdagochtend relatief rustig. De vluchtelingen kregen de kans alsnog vrijwillig te vertrekken. Het gros weigerde dat en werd in bussen geladen. Acht van hen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie, de meeste werden aan het eind van de dag weer vrijgelaten en zijn terug bij waar ze waren voor het tentenkamp ontstond: op straat. Gelukkig kwam er van verschillende kanten hulp bij het vinden van onderdak en wordt er door betrokken organisaties en individuen gezocht naar een duurzamere oplossing.

Nourdeen Wildeman, woordvoerder van de samenwerkende islamitische organisaties, was vrijdagochtend aanwezig en zegt het volgende over: “In mijn beleving heeft het kamp zich gedurende meer dan twee maanden op een goede manier kunnen verhouden tot de lokale overheid. Hoewel niet ieder door de politiek geboden alternatief is geaccepteerd, was er veel contact met de gemeente en de politie. Het kamp verkreeg dan ook initieël een vergunning. Ik vind het persoonlijk buitengewoon spijtig dat het einde van het kamp in het teken heeft gestaan van een mijns inziens onnodige confrontatie met de politie door mensen die zelf geen kampbewoners waren. Ik denk dat de negatieve beeldvorming die dit heeft opgeleverd uiteindelijk de belangen van de asielzoekers heeft geschaad.”

Wij betreuren het dat de vluchtelingen nu terug bij af zijn, dat de situatie schrijnender is geworden dan voor de ontruiming en dat er vanuit de overheid geen oplossing is gekomen. Precies 60 dagen geleden schreven we met jullie steun een brief aan de burgemeester, en later aan de minister en de Tweede Kamer waarin we aangaven dat alle vormen van particuliere hulp ontoereikend waren vanwege de kou en de complexe omstandigheden waarin de vluchtelingen zich bevinden. Dat is onveranderd het geval. We blijven dan ook hopen op een vastberaden en barmhartig stadsbestuur en op een blijvende oplossing vanuit Den Haag.

We zijn bijzonder trots op alle buurtbewoners en betrokkenen die met gulle steun, betrokkenheid, donaties, en praktische hulp hebben bijgedragen en willen jullie op deze manier heel hartelijk bedanken. Met z’n allen hebben we de omstandigheden voor deze mensen tijdelijk iets draaglijker kunnen maken. Onze speciale dank gaat uit naar Samenwerkende Islamitische Organisaties voor hun financiële hulp bij de aankoop van de tenten. Deze organisatie, bestaande uit de Blauwe Moskee, Stichting OntdekIslam en het Landelijk Platform Nieuwe Moslims, heeft onvermoeibaar humanitaire hulp geboden. Hetzelfde geldt voor een aantal kerkelijke organisaties uit de buurt, voor de nabijgelegen huisartsenpost, en voor een groot aantal inwoners van Nieuw-West.

De tenten zijn inmiddels afgebroken en opgeslagen door de gemeente. Hier zullen vrijwilligers van Stichting OntdekIslam ze in het begin van volgende week afhalen. Hopelijk zal het overgrote deel van het materiaal nog in goede staat verkeren zodat deze in de toekomst hergebruikt kan worden.

 

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend