Barbara’s Memory lane

Door: Barbara Lin

Vorige week een klein tripje down early Memory lane. Door ziekenbezoek zomaar verzeild geraakt in de straat waar ik geboren ben. Nou ja, geboren werd ik in het Julianaziekenhuis. Maar de straat waar ik tot mijn (bijna) vierde heb gewoond.

Destijds een buurt met veel voormalig Jordanezen en jonge gezinnen, op zoek naar wat ‘hedendaags comfort’… een badkamer met lavet en een aparteslaapkamer voor de kinderen. Een park, speeltuinen, een zwembad en zelfs een modern winkelcentrum in de buurt. En de stad, die was goed bereikbaar met de tram. Ja, dat was Slotermeer. Vinexwijk avant la lettre, de nieuwbouw hemel van de jaren vijftig.

In de jaren zeventig vooral bevolkt door ‘de gewone man’ met zijn al even gewone vrouw en hun 2,4 kinderen. In het weekend eendjes voerend op weg naar de boodschappen en op de terugweg door het park nog even langs de kinderboerderij. Toen…

Ik liep daar vandaag te glibberen met de fiets aan de hand, want sneeuw. Kwam langs zwemschool ‘Wagenaar’ gevestigd in een bolvormige sauna. Dat gebouwtje was in mijn herinnering tot nu toe een grote witte vliegende schotel. Ik ben daar voor het eerst kopje onder gegaan omdat ik dacht te kunnen zwemmen met mijn 3 jaar… Vanmiddag was ik een ufo illusie armer. Het bleek een bolvormig, mossig gebouwtje dat de term ‘vergane glorie’ eigenlijk niet eens meer waardig is. De kleine tegeltableautjes in de muur van de school waar mijn grote broer (toen al 5 jaar!) op zat. Het is er allemaal nog. Maar zo verwaarloosd!

Veel kapotte, verveloze deuren met gebarsten ruitjes. Lappen, oude kranten en vuilniszakken voor de ramen. Een beetje triest werd ik er van. In opzet best een heel aardige wijk, brede straten, openbaar groen, voorzieningen. Het is er nog steeds allemaal, maar wat een verval! Zonde! Blijkbaar maakt het allemaal niets meer uit, is de onverschilligheid volledig. Een nieuw straatnaambordje? Ach, dat kan er nog wel af. Maar maakt het nog uit of de straatnaam wel klopt?

Update: Het stadsdeel is op de hoogte gebracht en gaat het bordje zo snel mogelijk aanpassen.
Update 2: Inmiddels zijn er nog meer varianten van de Bernard Loderstraat gesignaleerd, wordt vervolgd…

76354_575860902443536_259579272_n-1

 

ufo_nieuw_west

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2023 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend