Voor de tagine naar Tanger ****

Met het kookboek De Arabische Keuken in een grote boodschappentas, fiets ik naar supermarkt Tanger in Nieuw-West. ’s Avonds heb ik tien man aan de dis. Ik ga ze verrassen met een tagine met lamsvlees, abrikozen en rijst.

Geen getut met onsjes
Tanger zit boven de Lidl op Plein ’40-’45, een kwartiertje fietsen vanuit Oud-West. Het is druk deze vrijdag in de grote en lichte winkel. Eerst naar het vlees. De lange vitrine ligt bomvol met grote lamsbouten, dikke runderlappen, stukken kalfsvlees, merquezworstjes, lamskarbonaatjes en nog veel meer. Erachter zijn wel zes mannen in witte schorten en met plastic handschoentjes druk met helpen. Vrouwen en mannen bestellen snel twee of drie kilo van de runderlappen, lamsbout of van het ‘zachte vlees’. Hier geen getut met onsjes. En als de lamsbout van drie kilo teveel is, gaat gewoon de zaagmachine er doorheen. Het zachte vlees is kalfsvlees, zegt mijn buurvrouw in de rij. Heel lekker in de tagine, 1,5 uur stoven en klaar. Ik neem twee kilo. 7,98 euro staat er op het bonnetje.

Olijven scheppen
De koeling met verpakte worst mag er ook zijn, ik kies de kleine pittige Turkse knoflook worstjes. In de aparte yoghurt-, melk- en kaasstraat staan emmers Turkse yoghurt van drie en vijf kilo, maar ook van een kg. Olijven schep je bij Tanger zelf uit grote emmers, voor 2,99 per kilo.

Totaalervaring
Tanger is een totaalervaring. De mensen die hier groot en gemakkelijk inkopen en die je graag uitleggen waar een product voor is of hoe je het klaarmaakt, het uitgebreide assortiment van Marokkaanse, Turkse, Libanese, maar ook Indiase en Surinaamse producten, grote potten met rode paprikasaus, Turkish delight, rozenwater, maar ook schalen, borden, theeglaasjes en tagines. Een bazaar in de vorm van een supermarkt. Prachtige producten voor vaak verbazingwekkend lage prijzen. De aparte koele ruimte met verse groenten en fruit achterin de winkel valt me pas op het laatst op. Grote bossen verse munt, koriander of peterselie voor 30 cent. Prachtige wilde spinazie, goeie tomaten, glimmende puntpaprika’s in rood en groen. Hoe ga ik dat allemaal meenemen op de fiets?

Fijne avond
Als ik na een uur tevreden met al mijn inkopen bij de trap sta, spreekt een jongen in blauw schort me aan: ‘Zal ik u even helpen?’ Al mijn tassen neemt hij over om ze naar mijn fiets te brengen. ‘Dag mevrouw, fijne avond!’ Ik ben verkocht.

Door Caroline Freriks

 

IMG_1209

IMG_1211

IMG_1216

IMG_1217

Jouw reactie toevoegen

Please enter your name

Naam invullen is verplicht

Please enter a valid email address

Een e-mailadres invullen is verplicht

Please enter your message

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend