Beeldcoach in beeld

Door Warner Hemmes >

foto_herma_hoeve
Ik raakte tijdens de nu al beroemde ‘Swing buiten de Ring’ borrel in gesprek met Herma Hoeve. Na een paar minuten dacht ik ‘daar moet ik meer van weten, wát een lef heeft die vrouw’, en mooi dat ook zij weer stevig geworteld is in… Nieuw West!

En als u nu denkt, Herma Hoeve… waar ken ik die ook weer van… Zij heeft als actieve bewoner haar sporen verdiend. Zo stond ze vooraan bij de strijd tegen de voorgenomen sloop van de woningen in de Johan Jongkindstraat, een actie die leidde tot de oprichting van het Tuinstadtheater, en was ze actief bij de buurttelevisie. Nu speelt ze nog enthousiast toneel bij het Zid theater.

Maar nu:
Je bent 50 jaar, je woont in Nieuw West, werkt er 10 jaar als groepsleerkracht op een basisschool en je neemt een kloek besluit: ik neem ontslag! Want je weet dat als je vanuit je veilige vaste full time baan naar iets anders gaat solliciteren, je alleen solliciteert op banen die je echt heel leuk vindt en waar in haar geval ook nog eens veel anderen op reageerden.En als je zelf ontslag neemt…dan moet je alles aanpakken dat op je weg komt, en rol je van het een in het ander. Soms moet je in je leven ‘gewoon doen’! En vooral niet bang zijn!

Ik ga gewoon voor mezelf beginnen
Herma was als zijinstromer in het onderwijs beland. Daarvoor was zij educatief medewerker van de bibliotheek en dramadocent. Fantastische banen waarin je steeds hetzelfde doet met verschillende groepen. Het onderwijs trok haar aan omdat daar het tegenovergestelde geldt: je doet steeds verschillende dingen met dezelfde groep. Maar na 10 jaar onderwijs begon het bij Herma weer te kriebelen. Intussen had ze ontdekt dat ze het coachen van collega’s bij het aanleren van didactische vaardigheden erg leuk vond en deed ze ook de opleiding beeldcoaching. En toen begon de vakantie en dacht ze: ‘weet je wat, ik ga gewoon voor mezelf beginnen!’

Zij sprong in het diepe, had wel een uitgesproken idee waar haar nieuwe uitdaging lag, maar wist ook dat dat ze niet vanzelf in een gespreid bedje terecht zou komen. Alles aanpakken wat langskomt was haar devies, maar het uiteindelijk doel niet uit het oog verliezen: mensen ondersteunen in hun carrière via beeldcoaching en werken als trainingsacteur.

Alles aanpakken
Alles aanpakken, dat doet ze nu. Zo is ze surveillante bij examens, is lid van de illustere poetscompagnie, een groep creatieve mannen en vrouwen die allerlei manifestaties op humoristische wijze opluisteren met een schoenpoetsact, is flexwerker-ziekenverzorgende bij Cordaan, en – ook nog – fietsgids bij fiets –en vaarreizen.

Ze ervaart dat alle banen die ze heeft, vaak onverwacht, weer openingen bieden naar een volgende carrièrestap. ‘Bij de opening van een zaak wordt de poetscompagnie ingehuurd, en daar raak je met de directeur in gesprek en ontstaat er weer een contact voor het opleiden van nieuw personeel middels beeldcoaching of een rollenspel.’ Het is zo jammer dat veel mensen kansen die ze krijgen laten liggen, ze vinden een baan beneden hun (opleidings)niveau of niet uitdagend genoeg, maar het is echt zo: van het een komt het ander, en die baan die je eigenlijk niet wilde, brengt je uiteindelijk op de plek die je graag wil!

Vroeger dacht ze: ik doe zoveel verschillende dingen, maar ik blink niet in één ding echt uit en nu denkt ze: omdat ik zoveel verschillende opleidingen heb gedaan, en in verschillende werkgebieden actief ben geweest, ben ik nu in staat heel veel zaken aan elkaar te koppelen en dat levert een enorme meerwaarde op!

Beeldcoach
Als beeldcoach ondersteunt ze professionals, van docenten die de effectiviteit van hun inzet willen verhogen, managers die meer grip willen hebben op hun presentatie, tot verkopers die de puntjes op de i willen zetten. Door video-opnames te maken op de werkplek krijgen ze inzicht in hun handelen en kansen dit handelen te optimaliseren. Niet alleen haar opleiding tot dramadocent komt haar daarbij van pas, maar vooral ook de baaierd van ervaringen in de verschillende soorten functies die ze heeft uitgeoefend. Ze is er nog niet, haar bedrijf is in opbouw. Dat deert haar niet, in tegendeel, ze fleurt op bij uitdagingen.

Zuchten en klagen komt niet voor in haar vocabulaire, lef wel! En aanpakken ook! Nieuw-West krijgt een steeds sterkere ruggegraat, nice!!

En wilt u meer weten: Herma’s website: www.hermahoeve.nl, Herma’s mailadres: beeldcoach@hermahoeve.nl

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend