Abi vertelt: Ups en Downs

abi_uitsnede

Vandaag is Abi jarig! Toeter even naar hem als je door de Tooropstraat rijdt of loop even binnen. Als cadeau aan ons hierbij weer een mooi waargebeurd verhaal van zijn hand, nice!

We maken veel ups en downs mee gedurende het leven.

Er zijn momenten dat we iets doen, zonder dat we weten waarom we het eigenlijk doen. Maar onze buurt staat bekend om haar eigenaardige tegenstrijdigheden die je ergens anders niet gauw zult tegenkomen. Er zijn dagen dat mijn klanten een heleboel geld hebben en elkaar op een redbull trakteren, maar dezelfde personen kunnen een dag later zo arm zijn, dat ze een Caprisonne gaan stelen. Het ene moment zit onze terras vol met mensen en het ander moment krijg je te horen dat deze mensen allemaal opgepakt zijn. Een tijdje geleden leefden er alleen maar allochtonen in de buurt die elke keer weer vroegen of het eten halal was. En nu krijgen wij steeds Nederlandse klanten over de vloer die om bier vragen. Soms zie je elke minuut van de dag de politie langs rijden / lopen en dan heb je weer dagen dat je ze helemaal niet tegenkomt. Juist ja, dit is een buurt vol met tegenstrijdigheden.

Maar dit is niet hetgeen wat ik jullie vandaag wil vertellen.

cinemawest

De bioscoop
Jaren geleden hadden we in deze buurt een bioscoop. Het was werkelijk een prachtige bioscoop. Toen de Nederlanders uit de buurt begonnen te verhuizen, gingen er alleen nog maar allochtonen naar deze bioscoop. Helaas bleef het toen niet meer bij het bekijken van een film, maar werden er ook continu ruiten, deuren etc. vernield, waardoor men besloot om de bioscoop te sluiten. Daar ging onze bioscoop, de enige belangrijke culturele faciliteit in onze buurt. Wij dachten gelijk hmm… als de bioscoop gaat sluiten komt er vast iets anders, iets cultureel voor terug. Iets waar wij of onze kinderen van kunnen profiteren. De één dacht aan een theater, de ander dacht aan een groot restaurant en ga zo maar door… Het enige wat wij konden doen was wachten en wachten.

1 april grap
Na een poosje te hebben gewacht kregen we eindelijk bericht. Het werd een…. politiebureau!!! Wij dachten natuurlijk dat het een 1 april grap was, maar het was helemaal geen 1 april. Hoe kan een gebouw waar jong en oud naar toe ging om plezier te hebben, omgetoverd worden tot een politiebureau? Dit vroegen wij ons af en wij kregen te horen dat een cultureel faciliteit in onze buurt niet voldoende aandacht en klanten trok. Een politiebureau wel. We kregen te horen dat een bioscoop niet zo vaak bezocht werd door de buurtbewoners, maar dat zij er zeker van waren dat een politiebureau evenveel bezocht zou worden als een supermarkt.

Het mortuarium
Dachten we hier net aan gewend te zijn kwam er een klant naar mij toe en zei: “Abi, het mortuarium gaat sluiten!” Dit vond ik ook erg jammer. Naast de sirenes van de politieauto’s, ambulance, brandweerauto’s reden er een heleboel lijkenwagens door onze straat. In tegenstelling tot alle sirenes waren deze wagens erg stil en reden rustig door de straat. De bloemen achterin de wagens gaven mij rust. Wij kregen dagelijks tientallen zwart geklede klanten over de vloer bij wie wij onze medeleven konden uiten. Ik vond het jammer, maar ik dacht natuurlijk gelijk weer aan de toekomst. Een mortuarium gaat sluiten, wat zou er nou weer gaan komen? Als een bioscoop een politiebureau is geworden gaat een mortuarium dan een gevangenis worden? Misschien was dit wel een handig idee, hoeven de jongens uit de buurt niet helemaal naar een andere stad te gaan. En dat is ook fijn voor mij als ondernemer, verlies ik ook mijn klanten niet. Overeenkomsten waren er ook. De bezoekers van een mortuarium huilen en hebben verdriet, en de bezoekers van een gevangenis ook. Fijn dacht ik.

Tot dat wij weer bericht ontvingen. “Abiii, abiii heb je het al gehoord!! Die mortuarium wordt een party centrum.”Ik geloofde het natuurlijk niet. Mensen hebben emotionele herinneringen aan een mortuarium, daar gaan ze toch niet feesten? Na hier grondig over nagedacht te hebben kwam ik eruit. Nadat de allochtonen in de meerderheid waren ging de bioscoop sluiten en kwam er een politiebureau. Toen kwamen er weer een heleboel Nederlanders in de buurt wonen, ging het mortuarium weg en kwam er een party centrum.

Het afgelopen jaar heeft het stadsdeel één van de twee kerken uit deze buurt gesloopt. Nu aan jullie de vraag: Wat gaat er in plaats van deze kerk komen?

 

politiebureau

Zwart/wit foto: Stadsarchief

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend