Engel brengt geluk ****

Door Caroline Freriks | Fotografie Victorien Koningsberger

Door de Struikbuurt rijden op een tot tribune omgebouwde SRV-wagen. Buurtbewoners hun geluk zien spelen. Het gewone leven en theater lopen door elkaar in de rijdende theatervoorstelling Een Engel van Nieuw-West.

Engel_Nieuw_West_6_Victorien_Koningsberger

Of we ook een dekentje willen voor onderweg. We zijn er blij mee, want koud is het deze zondagavond op de open tribune. Toch warmen we ons niet alleen aan de deken. De voorstelling zelf is de grootste kachel. We zien bijna 60 buurtbewoners bezig met wat voor hen geluk is. En dat straalt.

Schommelend door de Struikbuurt
Behoedzaam schommelt de grote wagen van de Slotermeerlaan naar de Jaap Nunes Vazstraat en de hoek om de Doumastraat in. Straten in de Struikbuurt met laagbouw eengezinswoningen, schuurtjes, tuintjes en hekjes die je eerder in de provincie verwacht dan in Amsterdam. Daar op de stoep, op daken, uit ramen en in tuinen zien we bewoners bezig met wat hen raakt. Het gewone leven gaat ondertussen door. Hoort dat langs rennende jongetje er ook bij, vraag ik me af. En die mevrouw daar achter het raam?

Engel in witte broek
Verbindend in de voorstelling is de engel, gespeeld door Reineke Jonker. Ze duikt steeds weer op en spreekt gedragen dromerige teksten uit over het geluk van de bewoners. Goed gecast deze vrouw met haar roodbruine haren, lichte wenkbrauwen en bijna transparante huid. Uitgedost in witte broek en trui en de multifunctionele goudgele doek die in de ene scene dient als vleugels en in de volgende als omslagdoek of vlag, geeft zij de voorstelling een theatrale lading.

Lekker karaoke zingen
Waar worden de bewoners van de Struikbuurt gelukkig van? Van dansen in de regen, een prachtige scene waarbij buurtkinderen een dansende bewoonster met tuinslangen natspuiten. Van lekker karaoke zingen, ontroerend door Irma gespeeld, zittend op haar rollator. Van trampoline springen, van aikido, van feesten, van verkopen, de ondernemende Bram probeert ons van alles te slijten, van paarden, van schone was die buiten hangt.

Zwevende bewoners
De voorstelling is het voor het publiek zichtbare eindresultaat van een langdurend buurtproject. Andreas Bachmair en Anne Rooschüz, verantwoordelijk voor concept en regie, was het vooral om de interactie in de buurt te doen. Sommige van de bijna 60 buurtacteurs volgden workshops fotografie die prachtige posters opleverden met als engelen zwevende bewoners. De workshop schrijven zorgde voor mooie teksten. Bij alles stond de vraag centraal: waar word jij gelukkig van?

Cadeau voor de buurt
De vaart zit er goed in, niet in de kar, maar in de hoeveelheid scenes. Na ruim een uur komen we zingend en deinend aan bij buurtcafé Tante Ali. De bewoners op de stoep en wij op de tribune. Het applaus komt van beide kanten. Met een glaasje limonade of wijn dansen we op straat. Ik heb het gevoel dat ik de buurt heb leren kennen, en weet wat de bewoners beweegt. Dit project is een cadeau voor de buurt. En voor ons. Volgens mij zijn er meer buurten in Amsterdam die zo’n project verdienen.

De Engel in Nieuw-West is vanaf vandaag nog tot en met zondag 2 juni te zien. Meer info over kaartverkoop http://engelnieuwwest.blogspot.nl/p/kaartverkoop.html

Engel_Nieuw_West_7_Victorien_KoningsbergerEngel_-Nieuw_West_3_Victorien_Koningsberger

Engel_-Nieuw_West_8_Victorien_Koningsberger Engel_Nieuw_West_5_Victorien_Koningsberger
Engel_-Nieuw_West_3_Victorien_Koningsberger.jpgEngel_-Nieuw_West_1_Victorien_Koningsberger

 

Eerdere recensies
Op stap met Van Eesteren ****
Voor de tagine naar Tanger ****
Op-de-koffie-bij-coffeemania

 

 

 

 

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend