In je eentje naar EENMAAL *****

IMG_1666

Door Caroline Freriks

Gisteren werd er druk gepraat tijdens de opening van het eerste eenpersoonsrestaurant ter wereld EENMAAL op de rand van Nieuw-West. Vanaf vandaag zul je er alleen het zachte geluid van bestek op servies horen. Bij Eenmaal eet je een mooi viergangen menu in je eentje, aan een eenpersoonstafeltje.

Achter de krant
‘ s Ochtends in mijn eentje om de hoek een koffietje drinken, met de krant erbij, vind ik heerlijk. Zonder gezelschap een broodje en een sapje buiten de deur nuttigen en ondertussen wat bladeren in een boekje, ook heel prima. Maar alleen uit eten? En dan geen snelle daghap, maar een heus menu. Nou nee dank je. Het beeld van de sneue alleengaande die zich vergaapt aan vriendengroepen en stelletjes die het allemaal reuze gezellig lijken te hebben met elkaar, zit hardnekkig in mijn hoofd.

Eenzaam zijn is taboe
Juist op dat beeld wil ontwerpster Marina van Goor met haar eenpersoonsrestaurant inspelen. Op eenzaamheid rust een taboe, zegt Van Goor bij de opening van Eenmaal. Zozeer zelfs dat je alleen bewegen in de buitenwereld al verdacht kan zijn. Op Facebook laten we zien hoe geslaagd ons leven is. Alles moet gedeeld worden. Alleen zijn of alleen uit eten gaan passen daar niet in. Met dit initiatief wil Van Goor het gesprek over alleen zijn op gang brengen.

Alleen eten is okay
De ruimte met de grote ramen is op een prettige manier kaal. Aan het plafond hangen peertjes. De kleine zwarte vierkante tafeltjes in het restaurant vergroten het gevoel van alleen eten. Geen plek voor de krant of een boek om je achter te verschuilen en ook geen plaats voor een andere eter. Van Goor is benieuwd hoe het vanavond zal zijn als de eerste mensen aanschuiven. Ze wil het hen naar de zin maken. Alleen eten moet okay zijn en je de ruimte geven om na te denken.

Mezelf als gezelschap
Bij Eenmaal zit iedereen alleen aan een tafeltje. Dat verandert mijn beeld van alleen uit eten gaan. Hier wil ik graag eens onderzoeken hoe aangenaam ik zelf als gezelschap ben.
Vandaag en morgen is pop-uprestaurant EENMAAL aan de Bos en Lommerweg 361 open. Reserveren kan via reserveren@eenmaal.com. Houd de website in de gaten voor nieuwe openingsdata.

Eerdere recensies
Op stap met Van Eesteren
Voor de tagine naar Tanger
Op de koffie bij Coffeemania
Engel brengt geluk
Coffee@last vrolijkt de boel op

IMG_1661 IMG_1662 IMG_1674

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2023 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend