Kijken met je neus

Wie z’n neus volgt, ziet en geniet meer. Vooral nu. Want in en rond het Sloterpark ruikt het momenteel extra lekker. Loop eens met je neus in de lucht door het park en ruik de drie topgeuren.

Lindebloesem

Op één de linde
Het sterktste en meest verbreide parfum komt van de lindebloesem. Een echt koninklijke geur, die qua welriekendheid ongeëvenaard is. Lindes waren ooit de belangrijkste bomen in Amsterdam. En dankzij een nulletje teveel, kun je ze in en om het park nog steeds goed ruiken. Hoe dat komt, is een verhaal apart. De gemeentelijke bomenman Eddy Blankers was begin jaren zeventig bezig met de inrichting van de parken in Nieuw-West, toen hij een telefoontje met verstrekkende gevolgen kreeg. Of hij nog wat lindebomen kon wegzetten: ze hadden bij de bestelling helaas een nulletje te veel gezet, en toen waren er in plaats van driehonderd drieduizend lindes bezorgd…….
Naast de vele Hollandse Lindes, staan in het park bovendien drie bijzondere lindes. Deze Hangende Zilverlindes (of Treurlindes) bloeien meestal wat later.

Bloeiende boerenjasmijn

Op twee de boerenjasmijn
Bijna net zo lekker en overweldigend als de linde, ruikt de boerenjasmijn. Maar daar staan er veel minder van. De meeste variëteiten bloeien in mei/juni. Maar in het park staat nu een laatbloeier vol in bloei.

Ligusterbloesem

Op drie de liguster
Last but not least de liguster. Ook die geurt van jewelste. In de tuinhaag krijgen ze vaak geen kans, maar in het park des te meer.

Met zon nog geuriger
Met het zonnige weer dat we verwachten, ruiken ze alledrie nog krachtiger. Dus draal niet, en loop komende week je neus achterna.

Tekst en beeld Wouter van der Wulp.
Dit artikel staat ook op de Vrienden van de Sloterplas

 

 

 

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend