Nieuw-West aan de 3D printer

Door Kees Jansen & Vivienne Bolsius.

image006

Afgelopen december hebben Kees Jansen en Annahita Golnari i.s.m. Smart Nieuw-West een bijeenkomst georganiseerd over 3D printen; we zijn er namelijk van overtuigd dat 3D printers steden en wijken volledig op z’n kop zullen zetten.

Kansen voor nieuwe creativiteit en nieuw ondernemerschap
Het 3D printen komt razendsnel op en zal een grote vlucht nemen en de economie totaal veranderen. Nu rijden al die vrachtwagens nog de stad in om goederen af te leveren en importeren veel vanuit het buitenland. Straks heb je alleen nog maar grondstoffen en een ontwerp nodig en print je het thuis of bij een lokale winkel uit. Thuis de kleine en eenvoudige dingen in een apparaat ter grootte van een magnetron. Grote objecten die van meerdere materialen gemaakt zijn, kun je bij een professionele printshop op een bedrijventerrein laten printen. Deze hele ontwikkeling biedt kansen voor Nieuw-West. Kansen voor nieuwe creativiteit, maar ook nieuw ondernemerschap!

Sinds de jaren ’70
Waarom nu? Bestaat 3D printen dan nog maar zo kort? Nee, het bestaat al zo’n beetje sinds de jaren ’70. Waarom het dan nu pas bekendheid verkrijgt, daarover kunnen we alleen maar speculeren. Een mogelijkheid is dat wij er misschien nog niet aan toe waren. De mobiele telefoon en de computer werden argwanend bekeken toen ze uit kwamen. Daar werd al met een kritisch oog naar gekeken en werden vooral de mogelijke dreigingen van gezien. Nu gebeurt hetzelfde met de 3D printer; veel lijkt eng. Wie weet, misschien dat we hem een aantal jaren terug wel hadden afgedaan als te gevaarlijk, voornamelijk omdat we de mogelijkheden niet hadden kunnen overzien.

Bijeenkomst in december
In de bijeenkomst in december hebben we aan de mensen gevraagd wat ze zelf zouden printen en dat bleken de dagelijkse dingen die je op dat moment even nodig hebt. Voorwerpen die snel en makkelijk de printen zijn. Daarnaast kwam naar voren dat als je alles zelf kunt maken, ervaringen en belevingen belangrijker worden. Je gaat uit eten voor de sfeer en de beleving eromheen en niet voor het eten. Je gaat naar een winkelcentrum voor de ervaring van het winkelen, en niet voor de producten. En natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die juist niet voor het 3D printen kiezen, maar  authenticiteit en zelfgemaakte dingen blijven prefereren boven kant en klaar geprinte.

3D printen ervaren
Dat het 3D printen invloed zal hebben lijkt onomkeerbaar! Daarom gaan we de komende maanden bekijken of we niet ergens kunnen starten met een plek waar je 3D printen kan ervaren. Bewustwording is een eerste stap is, samen met het “gewoon doen”. We hebben al plannen om er een aan te schaffen, hierover later meer. Wij willen graag weten wie hier nog meer aan mee wil doen, zodat we het ook echt kunnen realiseren.

Wil je hier over meepraten of heb je goede ideeën? Je bent van harte uitgenodigd. Hou de agenda op Nice Nieuw West in de gaten voor nieuwe bijeenkomsten of mail naar kees@pluraal.nl

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend