Een visueel lenteoffer

Therapy
Voor wie het nog niet is opgevallen: in de laatste jaren verschijnen er steeds meer muurschilderingen op de wanden in Nieuw-West. Eén van de projecten die zich daarvoor inzet heet Street Art Museum Amsterdam en wordt geleid door actieve buurtbewoners Anna Stolyarova en Dianne Riley. Deze lente nodigden zij straatkunstenaars Skount en Pau uit voor een muurschildering bij metrostation Burgemeester de Vlugt.

Het proces van schilderen werd in woord vastgelegd door Gilles Havik van Sailing On Dreams. Hij beschrijft hoe buurtbewoners komen en gaan. In een korte geschiedenisles over straatkunst neemt Anna de lezer eerst mee van de Barok via de opkomst van de straatkunst in Amsterdam tot de situatie van nu, waarin steeds creatiever met materiaal wordt omgegaan.

Symboliek
Kunstenaars Pau en Skount leggen later uit welke symboliek te vinden is in hun muurschildering met de naam “Spring Offer”. Beiden staan aan de start van een nieuw lange termijn project waarin buurtbewoners een centrale rol zullen vervullen. Met hun schilderingen proberen zij een brug van communicatie te vormen met de buurten waar ze werken.

Street Art Museum Amsterdam staat 11 mei met een standje op de markt van de Groene van Amsterdam.

Het hele artikel van Gilles Havik (in het Engels) vind je hier.

Foto door: Dianne Riley

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend