Nomaden in de Molen van Sloten & winactie

Door Annelies van der Stoep.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Wij van Smart Nieuw West zijn nomaden. We sjouwen met onze spullen van de ene naar de andere plek. We fietsen en OV-en met ons rugzakje, laptop en mobieltje van afspraak naar afspraak en van kantoor naar kantine. We zwerven langs de partners van Amsterdam Smart City. De ene dag bij DRO, de andere dag bij Alliander, dan weer bij de Amsterdam Economic Board. We hebben geen eigen plek maar we voelen ons overal thuis.

Tram 2
In Nieuw West zijn we vaak in de Garage Notweg, bij onze vrienden van The Beach. Maar we sjouwen ook door de rest van de wijk. Ik neem vaak tram 2 (in de top 10 van de mooiste tramritjes ter wereld volgens National Geographic!) van hartje binnenstad naar Nieuw Sloten. Dan nog een klein stukje lopen naar de Molen van Sloten, waar we een fijne werkplek hebben voor onszelf, maar ook voor onze partners.

Slimste elektriciteitsnet
Hier hebben wij een werkplek met internationale uitstraling, op een heel innovatieve plek. Wat je niet ziet, is dat in de wijken rondom de Molen (Nieuw-Sloten en De Aker) het slimste elektriciteitsnet van Nederland ligt. Vol sensors en op afstand bestuurbaar. Belangrijk, want als steeds meer mensen hun eigen energie gaan opwekken, willen we natuurlijk daar wel op voorbereid zijn.

Elektriciteit zelf opslaan
De komende jaren gaan we in dit stuk van Nieuw West nog veel meer testen. Zo gaan we elektriciteit in de wijk zelf opslaan. Dan ben je nog meer baas over je eigen energie: je bepaalt zelf of je het wil bewaren voor een regenachtige dag, verkopen aan je buurman of wilt terug leveren aan het net. Daar willen we dan natuurlijk ook een leuk gebruiksvriendelijk appje voor. En er moeten ook nog wel wat regels en wetten voor veranderen. Ook daar werken we aan. Allemaal trajecten waar we Nieuw-Westers graag bij betrekken. Om zo samen te werken aan die slimme wijk, waar het lekker wonen is.

Duurzame plek
De Molen zelf is ook een duurzame plek. Op het dak van het Kuiperijmuseum liggen al zonnepanelen. Zwarte, zodat ze niet uit de toon vallen op de toeristenfoto’s. Binnen staat al zo’n batterij waarin de zonne-energie wordt opgeslagen. Binnenkort gaan we samen een energie-scan doen van het gebouw. We kijken dan hoe we met slimme ingrepen het energieverbruik verder omlaag kunnen krijgen. En het liefst zouden we de windkracht die de Molen opvangt niet alleen gebruiken om water mee te verpompen, maar ook om de lampen in de Molen zelf te laten branden.

Maak een selfie met de Molen
De Molen is absoluut een aanrader. Niet alleen voor bezoekers van ver, maar zeker ook voor de toerist-in-eigen-stad! Daarom een kleine winactie: maak een selfie met de Molen en post deze op @smartnieuwwest of www.facebook.com/smartnieuwwest en vertel ons wat jij met windkracht zou willen doen. De leukste inzending krijgt 2 vrijkaartjes voor de Molen van ons!

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend