Zandgasten!

zandgasten211

Vandaag gaat Zandgasten – Zmagria, de nieuwste voorstelling van Bart Oomen, in première in Theater de Meervaart. Een flitsende en humoristische voorstelling over migratie en identiteit, waar zijdelings wordt verwezen naar actuele thema’s als de vluchtelingenproblematiek en culturele diversiteit. De productie is een uniek samenwerkingsverband tussen Nederlandse en Marokkaanse theatermakers en zal zowel in Marokko als in Nederland spelen. Zandgasten gaat in première op Festival Contact, een nieuw festival over culturele diversiteit, en zal hierna nog verder door toeren door Nederland.

Zandgasten – Zmagria is een voorstelling die gaat over de zomervakantie in Marokko, het vaderland en het moederland, patat en pizza, de eerste migrant en het miserabele leven van de Hollandsche slaaf Jan Dekker 300 jaar geleden in Marokko, die op zijn eerste reis als 14-jarige scheepsjongen in 1715 in handen viel van Marokkaanse kapers en 28 jaar in gevangenschap doorbracht.
In de voorstelling wordt snel geschakeld tussen humor en ernst, klucht en diepgang; een vermakelijke mix van scènes, stand up comedy, dichtkunst en muziek.
Omdat de problemen van de wereld van vandaag niet in een woord zijn te vatten gaat Zandgasten – Zmagria dat ook niet proberen, maar wel bieden zij een rijk gevarieerd gerecht; een marmetta, een ratatouille aan, met veel verschillende smaken, waar het publiek naar hartenlust van kan proeven

Eind december speelt Zandgasten – Zmagria in Marokko in Al Hoceima. Al Hoceima is de plek waar destijds de meeste gastarbeiders vandaan kwamen. De voorstelling geeft inzicht in de ander. Hoe voelen Marokkaanse Nederlanders zich eigenlijk in Marokko en hoe worden zij ervaren door Marokkanen?

Zandgasten heeft een Nederlandse en Marokkaanse topcast, zo zijn Heddouch Boutzoukant en Mohamed Bensaïd zeer bekende acteurs in Marokko uit de bekende Tamazigh TV serie Mimount. Omar Ahaddaf won in 2012 de jury – en publieksprijs van het Leids Cabaretfestival. Hij tourt momenteel en volgend jaar ook met zijn solovoorstelling Grenzeloos door het hele land.

Een kaartje bestellen doe je hier.

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend