Uitgelezen: Ondanks de zwaarte kracht van Suzanna Jansen

Ondanks_de_Zwaartekracht

Via via bereikt mij het boek ‘Ondanks de zwaarte kracht’. Met een: dit moet je lezen! Je kent de schrijfster wel – Suzanna Jansen – van de bestseller ‘Het Pauperparadijs’. Ik moet bekennen dat ik haar en haar eerder werk niet ken. Maar getriggerd, ook door het aantal recensies die ik zag langskomen van ‘Ondanks de zwaarte kracht’, duik ik zelf in het boek. Het speelt immers in ‘mijn’ wijk.

Drie in één
Drie wonderlijke geschiedenissen vervlochten in één roman. Cor van Eesteren (sinds kort weer volop in de aandacht door het net geopende Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas), Steffa Wine (een ballet danseres die een tijd is neergestreken met haar balletschool in Slotermeer) en de schrijfster Suzanna Jansen zelf (zij heeft haar jeugd doorgebracht in Slotermeer). Alle drie de personages jagen op hun eigen wijze hun ambities en dromen na. Met groot oog voor detail wordt een beeld geschetst van deze personen; de lezer wordt weer mee terug getrokken in de tijd. Af en toe wil je de personages als lezer te hulp schieten. Voel je de pijn mee die het leven ook af en toe met zich meebrengt.

Werk gaat voor het meisje
Om met Van Eesteren te beginnen. De eigenzinnige architect. De ‘tekenaar’ van het Amsterdamse Uitbreidings Plan (AUP); zijn levenswerk. Zijn visie op wonen en steden: ruimte, licht en lijnen. Van z’n groen en Sloterplas geniet ik nog veelvuldig. Zijn verhaal over (te) hard werken, zijn connecties in de kunstwereld, zijn eigen Mondriaan, zijn eigenzinnigheid en z’n volledig opgaan in z’n werk. Niet tot compromissen bereid. Een man ook die stellig denkt dat werk gaat voor het meisje – zijn Fritz – gaat; tevens toch ook een mooi liefdesverhaal. Altijd maar dat werk. Zucht! Ook zijn eigen ongeduld en idee van miskenning; maar ook zijn hoop en vasthoudende vertrouwen.

Doorzettingsvermogen
Via het verhaal van Steffa Wine worden we meegenomen in de ontwikkeling van ballet en dans. De veranderende kijk op deze kunstvorm. Ook hier – dat gaat als een rode draad door alle drie verhalen – gaat het over doorzettingsvermogen. Via archieven en door verhalen van mensen die haar hebben gekend (o.a. haar dochter en één van haar succesvolle leerlingen) wordt haar verhaal beetje bij beetje ingekleurd. Een kleurrijke geheimzinnige en ook eigenzinnige dame; maar ook één die volledig opgaat in haar werk. Net als Van Eesteren maakt zij de oorlog mee vanuit Amsterdam. Voor een kunstenaar – niet als een ambtenaar zoals Van Eesteren inmiddels was – een moeilijke periode. Een periode waar ook eten op de plank moest.

Een leven als ballerina
En dan de veel jongere Suzanna Jansen. Zij droomde – aangestoken door de balletschool van Steffa Wine – in Tuinstad Slotermeer van een leven als ballerina. Een meisje met in haar hoofd het beeld van een patatmachine; een apparaat met zestien gelijke vakjes. Dat van alle aardappels – van bonkige eigenheimers tot vers gerooide krieltjes – allemaal op dezelfde maat gesneden patatjes maakte. Haar angstvisioen; huisje, boompje, beestje en zo is het nu eenmaal. Via de dans hoopt ze dit toekomstvisioen te ontlopen. Ondanks haar inspanningen eindigt deze droom echter in een desillusie. Een danseres is ze niet geworden. Hoe is dat zo gekomen? Had ze te weinig doorzettingsvermogen? En hoe zit het nu met dat beeld van de patatmachine?

Een kwestie van geluk?
Durf je naar aanleiding van dit boek ook te reflecteren? Wat zijn jouw ambities? Hoe staat het met de idealen die jij najaagt? Waarom lukt het mij wel/niet om mijn dromen te bereiken? Hoe staat het met de balans werk en privé? Of: wat doet kunst met mij? In hoeverre is het leven een kwestie van geluk en toeval? Voor mij is ‘Ondanks de zwaarte kracht’ zo’n boek dat aanzet tot reflectie. Een aanrader!Omslag-Ondanks-de-Zwaartekracht-3DOndanks de zwaartekracht
Auteur

Suzanne Jansen
ISBN
9789460037900 (ebook)
9789460037610 (paperback)
Aantal pagina’s
256
Uitgever
Balans

Jouw reactie toevoegen

Please enter your name

Naam invullen is verplicht

Please enter a valid email address

Een e-mailadres invullen is verplicht

Please enter your message

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2023 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend