Tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West opent in Amsterdam Museum

Vanaf 10 juli tot en met 27 september 2020 is de tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West te zien in het Amsterdam Museum. In deze tentoonstelling die bestaat uit meer dan 100 foto’s, stellen ruim 200 vrouwen en organisaties uit het grootste, jongste én meest diverse stadsdeel van Amsterdam zichzelf en hun initiatieven, voor aan het publiek. De tentoonstelling wordt geopend door wethouder Touria Meliani en stadsdeelvoorzitter Amsterdam Nieuw-West Emre Ünver. 

‘’De tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West is een ode aan al die vrouwen die zichtbaar of op de achtergrond, actief zijn in hun stadsdeel. Vrouwen in Nieuw-West maken het verschil als vrijwilliger, professional, moeder, bewoner, activist of vertegenwoordiger en in de tentoonstelling vertellen zij hun verhaal.’’, aldus Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum dat samen met Pakhuis de Zwijger verantwoordelijk is voor de nieuwe tentoonstelling. Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger: ‘’Centraal staat de enorme diversiteit van dit bruisende stadsdeel. In de tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West maakt de bezoeker aan de hand van foto’s kennis met een aantal vrouwengroepen uit Nieuw-West. Van senioren die hier al veertig jaar wonen tot aan de jeugd, op zoek naar een plek in hun wijk. Van koks tot boerinnen, van ballerina’s tot voetballers. Elke groep vertelt een eigen verhaal, samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Nieuw-West.’’

Zo hebben de eerste bewoonsters van het stadsdeel zich altijd ingezet voor emancipatie en vrouwenrechten. ‘’Internationale Vrouwendag werd hier groots gevierd,’’ vertelt een vrouw van de Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West. Op de balletschool Meervaart Jong in Osdorp is het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. “Als een meisje niet met blote armen of benen wil dansen, zorgen we voor een ander kostuum. Als je elkaar tegemoetkomt, krijg je echt iets moois,’’ zegt de balletlerares. Ook op voetbalclub sv Nieuw Sloten is de essentie dat iedereen mee kan doen. De aanvoerder van een team zegt: ‘’Onze club is net zo divers als Nieuw-West zelf. Voor ons maakt het niet uit op wie je valt, welke kleur je hebt of wat je religie is. Als je maar kan voetballen.” In de tentoonstelling is er ook aandacht voor de wekelijkse bijeenkomst van de wandelgroep bij emancipatiecentrum Vrouw en Vaart waardoor het gezamenlijk hardlopen vrouwen van Nieuw-West dichter bij elkaar worden gebracht terwijl in recreatiegebied Tuinen van West vrouwen samenwerken aan een duurzamer Amsterdam. In vrouwencentrum Nisa for Nisa, wat letterlijk ‘vrouwen voor vrouwen’ betekent, kunnen puberende tieners van ouders met een migratieachtergrond veilig praten over sensitieve thema’s zoals seksualiteit en intimiteit. De vrouwen van De Wilde Chefs koken elke donderdagavond voor hun buurt. “Door het samen koken voor de buurt heb ik gemerkt dat er veel eenzaamheid is”, vertelt een van de koks. “Wij proberen de mensen weer samen te brengen en te verbinden met elkaar via eten.” Deze en andere vrouwen en hun initiatieven worden in de tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West uitgebreid in beeld gebracht. 

Een vervolg
Samen met Pakhuis de Zwijger produceerde het Amsterdam Museum in de afgelopen anderhalf jaar al twaalf buurttentoonstellingen in het stadsdeel Nieuw-West waarin vrouwen zelf zichtbaar maken wie ze zijn en welke rol ze vervullen in hun wijk. Ook reisde een buitententoonstelling door heel Amsterdam. Deze tentoonstelling was onder andere te zien aan de Sloterplas, bij het stadhuis en staat vanaf 6 juli bij het WFC in Amsterdam Nieuw-West. Op vrijdag 3 juli 20.30 uur organiseert Pakhuis de Zwijger een LIVECAST over de tentoonstelling. Als vervolg op al deze eerdere activiteiten staan de vrouwen van Nieuw-West vanaf vrijdag 10 juli met een nieuwe tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

Opening door wethouder en stadsdeelvoorzitter
Op maandag 6 juli openen wethouder Touria Meliani en stadsdeelvoorzitter Emre Ünver de tentoonstelling, die vanaf vrijdag 10 juli te zien is voor publiek. De bestuurders ontvangen op dat moment ook het fotoboek dat bij de tentoonstelling hoort en waarvoor zij het voorwoord schreven.

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend