Pioniers in klushuizen

In NRC Lux stond afgelopen weekend een artikel over klushuizen, een gezamenlijk initiatief van Urbannerdam en de Gemeente Rotterdam. Met een klushuis kun je binnen de muren van een appartmentencomplex zelf bepalen welke indeling je wil, hoe groot je huis moet zijn en waar het zich in het complex moet bevinden. Vervolgens wordt er onderzocht hoe die verschillende wensen te combineren zijn, en maakt een architect een voorstel voor een indeling. Dan volgt er een loting. Als je tot de gelukkigen behoort, vorm je samen met je toekomstige buren een vereniging van eigenaren en bouw je in een collectief exact het appartement dat je bedacht had. Nice!

Urbannerdam gaat nu ook zo’n bijzonder project doen in Amsterdam. Natuurlijk in Nieuw West. Samen met Alliantie bieden ze een pand aan in de UJ Klarenstraat in de Plesmanbuurt. Vorige week mochten een aantal buurtbewoners en geïnteresseerden als proefpanel fungeren. In Coffeemania op de Otto Heldringhstraat, op steenworp afstand van het onderwerp van gesprek, werden de mogelijkheden verkent en de doelgroep besproken. Iemand opperde zich in willen schrijven met een groep vrienden: het summum van je eigen buren kiezen. Een ander vroeg zich af of er mogelijkheden zijn om ook het straatbeeld mede te bepalen. Dat bleek te kunnen, het gevelontwerp wordt in samenspraak met de toekomstige bewoners vormgegeven.

Weer een ander, dat wil zeggen ik, vroeg zich af of er mogelijkheden bestaan om gezamenlijke functies in het pand aan te brengen, zoals een keuken, een bioscoopruimte, een werkruimte of winkelaanbod op straatniveau. De aanwezige vertegenwoordiger van stadsdeel liet weten dat detailhandel niet is toegestaan volgens het bestemmingsplan. Maar wethouder Paulus de Wilt twitterde diezelfde avond nog dat daar wellicht een mouw aan te passen is. Pioniers, nieuwe doelgroepen en interessante voorzieningen zijn van harte welkom, liet hij weten. Op de verjaardag van Nice Nieuw West, afgelopen zaterdag, herhaalde hij die boodschap nog eens: ‘Nieuw West is een pionierend stadsdeel. Wie hier wat wil, die kan hier wat.’

Dat belooft moois voor het gebouw, de voorzieningen in de Plesmanbuurt en voor de toekomstige kopers van de klushuizen. Mocht je altijd al zelf je appartement hebben willen vormgeven of heb je een leger vrienden dat net als jij naarstig zoekt naar interessante mogelijkheden: hier vind je meer informatie over het project.

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend