Luchtbrug Nieuw-West

Hoe klinkt landschap? Hoe voelt geluid, en hoe ziet stilte eruit?
Vorige week zondag zijn we even over de ring gesprongen richting het Kunstfort bij Vijfhuizen. Daar werd de tentoonstelling Luid Land – de Klank van het Landschap geopend.

Als tegenhanger van de vele geluiden van de mens en de natuur in de omgeving van Schiphol voeren in dit dichtbemuurde fort vier kunstenaars ons mee naar de landschappen van de verbeelding. Kunst als figuurlijk antigeluid. De Haarlemmermeer, ‘om de hoek’ van de Westelijke Tuinsteden is een bijzonder stuk polderland, met in Aalsmeer, Hoofddorp en Vijfhuizen de forten van de Stelling van Amsterdam en natuurlijk Schiphol. Alleen al vanwege de bijzondere architectuur en ligging is het fort bij Vijfhuizen een uitstapje waard maar er is ook nog eens highbrow beeldende kunst te zien.

De Duitse videokunstenaar Julia Willms uit Broedplaats De Vlugt in Nieuw-West werd door NRC-critica Lucette ter Borg afgelopen vrijdag de grootste ontdekking van deze tentoonstelling genoemd (zie onder aan dit bericht)! Wie zin heeft in een paasuitstapje springt eerste of tweede paasdag (dan zijn ze extra open) op de fiets of in de bus om te ontdekken dat het polderland in Nieuw-West nooit ver weg is.

Je kunt er van kunst genieten onder het genot van Fortenbier, zelf een minuut geluid uit jouw landschap toevoegen aan de tentoonstelling, genieten van een lunch in restaurant ’t Fort of gewoon rustig rond het fort wandelen en de ogen en oren scherpen voor het landschap. 
Spectaculair is de geluidsinstallatie waarmee Mark Bain via de trillingen in het omringende land de stalen Genieloods op zijn grondvesten doet schudden.

De samensteller van deze tentoonstelling Iris Dik en Kunstfortdirecteur annex beeldend kunstenaar Holger Nickisch zijn ook regelmatig te vinden in Nieuw-West met activiteiten die zij in de publieke ruimte organiseren. Is hier een culturele luchtbrug aan het ontstaan?

Wil je meer informatie? Kijk dan op www.kunstfort.nl  en voor een routebeschrijving zie www.routeyou.com

 

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend