Spelen bij het Rijks

Door Wouter van der Wulp

Goed nieuws, Amsterdam heeft er een stukje heilige grond erbij en die is vanaf vandaag voor iedereen vrij toegankelijk. In de (speel)tuin van het Rijksmuseum zijn gisteren de Aldo van Eyck iglo en andere speelobjecten van zijn hand feestelijk in gebruik genomen door onder meer Herman Herzberger, Wim Pijbes en Paulus de Wilt. De objecten stonden voorheen in Nieuw-West en zijn geschonken door het stadsdeel.

Spelen moet
Architect Herzberger hield een vurig pleidooi voor het echt mogen spelen. En echt betekent dus ook dat je af een toe een knie schaaft of je een buil valt. “Wie niet in zijn jeugd leert met gevaar om te gaan, loopt als volwassene grote risico’s”, aldus de architect van onder andere verzorgingshuis De drie hoven aan de Pieter Calandlaan. Ondanks de regen en zijn hoge leeftijd klom hij zelf tot twee keer toe op de iglo.

Aldo van Eyck speelplekken
Dichter bij huis zijn de originele iglo’s te bewonderen en te beklimmen bij het Van Eesterenmuseum aan de De Vlugtlaan en in Osdorp bij de Witte Klok. Voor de exacte locaties en een leuke fietstocht langs alle speelplekken in Nieuw-West klik je hier, nice!

Bij de foto’s
1. Bestorming van iglo door Herman Herzberger (o.a. architect De drie hoven aan de Calandlaan), Wim Pijbes (dir. Rijks) en Paulus de Wilt. 2. Paul Lappia samen met de burgemeester, op de achtergrond Wim Pijbes. 3. Hans van der Schaaf tussen Ester Agricola (directeur bureau monumenten en archeologie van gem. Amsterdam) en wethouder Gehrels.

Resize of P1170863Resize of P1170803 Resize of P1170817

 

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend