De Rooie Reus van Sloten

Ingezonden door Wouter van der Wulp

In het oude dorp Sloten staat de mooiste boom van Amsterdam. Dat vond Henk Smit die de rode beuk nomineerde om het dorp in het zonnetje te zetten. En dat vond ook de Parool-jury bestaande uit Bomendeskundige Henk Kaljee en ecoloog Geert Timmermans.

De 180-jarige boom staat in de tuin van de voormalige pastoriewoning van de protestantse kerk. Niet ver van de dorpspomp. ’t Is even zoeken, maar dan krijg je ook wat. Henk Smit (74) had ‘m herontdekt op een oude klassenfoto van z’n zoontje. De stam onderaan lijkt op een olifantsvoet, compleet met tenen. En meet meer dan vijf meter in omtrek. Wel vijf kinderen waren er nodig om de boom te omarmen. Het is bovendien een soort van toverballenboom. In het lente waren z’n blaadjes rood, nu zijn ze groen en nog even en ze worden geel/oranje/bruin.

Over deze rooie reus van Sloten heeft Buurttelevisie Nieuw-West een filmpje gemaakt. Maar je kunt deze bijzondere boom ook in het echt gaan bekijken voordat alle blaadjes er afgevallen zijn. De Slotense pastoriebeuk is niet alleen de mooiste boom van Amsterdam, maar bovendien een officieel monument. Heb je een heel dikke portemonnee, grijp dan je kans. Deze monumentale boom is namelijk te koop. Verplaatsen kan niet, maar dat geeft niks want je moet de pastoriewoning en –tuin er sowieso bij kopen, nice!

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend