Nieuw-West brandnetelrisotto uit het park

Zin in een gezonde en goedkope wildplukmaaltijd? Haal dan dit weekend in één van de parken die Nieuw-West rijk is een bosje brandnetels en een bos paardebloemen. Met onderstaand recept van Janna Koops maak je er een lekkere maaltijd van. Verbazing en succes aan de dis gegarandeerd, nice!

Pluktips brandnetels
Voor dat je gaat plukken twee tips: 1. pluk de jonge toppen van de brandnetel met handschoenen aan. En zet ze thuis 10 minuten in warm water, dan verdwijnt de prik. 2. Pluk niet op plasplekken en weg van de autoweg.

Brandnetelrisotto
Voor 4 personen: Zelfgeoogste jonge brandneteltoppen, een pan/vergiet vol, schoongespoeld en grof gehakt. 400 g risotto, 1 liter hete groentebouillon,misschien iets meer, evt. wat droge witte wijn, stuk parmezaan, flinke klont roomboter, 1 ui, gesnipperd.

Bereiding
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui. Voeg nu de rijst toe en fruit deze al roerend tot alle korrels bedekt zijn met een laagje vet. Voeg de brandnetelblaadjes toe en roer. Voeg soeplepel voor soeplepel de hete bouillon toe. Eventueel ook wat witte wijn. Blijf roeren en wacht steeds met bouillon toevoegen tot de vloeistof is opgenomen. De risotto moet romig, maar niet soeperig zijn. Roer er, als de rijst gaar is, nog een klontje boter door en flink wat geraspte parmezaan.

Paardebloemensalade of – stampot
Je kunt een salade maken van 300 gr verse paardebloemblaadjes, goed gewassen, gedroogd en gehakt. Of meng de ‘molsla’ door andere sla als veldsla of rucola. Je kunt de salade aanmaken met 150 gr spekblokjes of met gebakken champignons, beetje olie, azijn en knof. Ook lekker: stamppot van paardebloemenblaadjes. Hak hiervoor de blaadjes vrij klein. Paardebloemenblaadjes smaken bitter, ze worden zachter van smaak als je ze een uur laat weken in koud water. Of, oude truc: zet er een paar dagen een donkere pot over heen. De kleur trekt weg en de smaak wordt mild.

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend