De jonge Van Eesteren ****

Door Caroline Freriks.

Tentoonstelling De jonge Van Eesteren
Hoe kunstenaars, artiesten, architecten hun jonge jaren beleven. Wie ze ontmoeten, door wie ze zich laten inspireren, waar ze gaan wonen en werken. Ik vind het interessant.
Leuk vind ik het ook als daar foto’s van zijn. Foto’s waardoor je ineens beseft dat Picasso en Sartre samen in een café in Parijs zaten. Die ervaring had ik afgelopen zaterdag in het Van Eesterenmuseum. Daar is een kleine tentoonstelling te zien over de jonge jaren van de architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren.

De jonge Cornelis, rokend
Een foto trof me. Die van een jonge Cornelis, rokend, met Theo van Doesburg, trekkend aan zijn pijp. De foto is gemaakt in 1923 en is Parijs genomen. Samen houden ze een maquette vast met alle kenmerken van De Stijl. De bekende kunststroming waar Van Doesburg, beeldend kunstenaar en dichter, de grondlegger van was. Ook de foto van de dertigjarige Van Eesteren, dromerig aan zijn tekentafel, genomen in Weimar in 1927 maakt indruk en maakt het verleden ineens heel tastbaar.

VE_VD_uitsnede_2_rgbDijkhuis volgens De Stijl
De tentoonstelling De jonge Van Eesteren is een dubbelproductie met de museumwoning het Huis Van Zessen in Alblasserdam. Van dit dijkhuis maakte Van Eesteren in 1923 in Parijs het ontwerp en Van Doesburg voorzag het van kleur. Alle elementen van De Stijl zijn er in terug te zien.

Na-oorlogs Amsterdam
Nu ik er toch ben, bekijk ik de vaste tentoonstelling van het museum ook nog eens. Die is gebaseerd op het Algemeen Uitbreidingsplan dat Van Eesteren in 1934 voor Amsterdam maakte. De zorgvuldige structuur van de naoorlogse wijken van Nieuw-West, de verandering naar Goed Wonen, de speeltoestellen van Aldo van Eijck en de in de gevels van gebouwen geïntegreerde kunst. Van Eesteren heeft veel teweeg gebracht in naoorlogs Amsterdam. Daar getuigt het museum van. Leuk dat daar ook op de fiets terug naar Oud-West van alles van te zien is.

Het Van Eesterenmuseum, dat draait op vrijwilligers, is iedere vrijdag en zaterdag geopend, en elke eerste zondag van de maand. Toegang is gratis. Zie ook http://www.vaneesterenmuseum.nl

poster-VEM-DJVE-A2.3

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend