NK junioren, dag 2 is van start, kom kijken!

Door Evelien Hogers (organisatie NK Junioren).

Gisteravond is de NK junioren atletiek succesvol gestart, de eerste nieuwe Nederlands Kampioenen zijn bekend en vandaag strijden opnieuw atleten om een mooie medaille en titel. Voor de niet-atletiekkenners komen er vandaag wellicht heel bijzondere onderdelen aanbod. Bijvoorbeeld polsstokhoogspringen, kogelslingeren, hink-stap-sprong, 3000m steeple. Klinkt waarschijnlijk voor een aantal mensen als adakadabra. Leuk om daarom te komen kijken!!!

De wedstrijd duurt vandaag tot 18.30uur. En is te bezoeken aan de Willinklaan in Amsterdam Nieuw West bij atletiekvereniging AAC.

Per finale onderdeel licht ik graag even toe wat je kan verwachten.aac_nk

100m (18.00-18.15)
Dit onderdeel ken je vast wel van Usain Bolt, onze Wereldrecord Houder en olympisch kampioen uit Jamaica. De atleten zullen zijn record hoogst waarschijnlijk vandaag niet evenaren, maar mogelijk zit hier wel een nieuw toptalent in die in de toekomst een poging kan doen op dit record.

800m (12.35-12.50u)
Alle categorieën zullen vandaag een finale 800 meter lopen. Dit is 2 rondjes op de atletiekbaan. De jongens lopen dit onder de 2 minuten en de meiden zitten hier net iets boven.

3000m steeple chase (11.00u)
Dit is volgens de meeste atleten het zwaarste onderdeel van atletiek. Want het is niet gewoon 3000m hardlopen, maar je moet ook nog over grote hordes (zegmaar obstakels). Plus je moet elke ronde over een hek springen, waar achter een grote bak water ligt. Een groot spektakel zoals je je misschien kunt voorstellen, want niet alle atleten komen altijd even goed terecht.

3000m (14.00u-14.15u)
Dit onderdeel wordt gelopen door de jongens & meisjes van 15 t/m 17 jaar. Dit is 7,5 rondje op de atletiekbaan en is vlak (dus zonder obstakels). De meisjes zullen hun best doen om hier zo rond de 10 minuten uit te komen. En de jongens mogelijk onder de 9 minuten. Dit is heel hard!

Kogelslingeren (9.30u & 11.20u)
Vandaag zijn er twee categorieën die strijden om de titel. Zij slingeren met een kogel rondom hun hoofd binnen een speciaal opgestelde kooi (zodat de kogel niet het publiek in geslingerd kan worden, u staat dus veilig!). Vervolgens laten zij deze kogel op het juiste moment los, waarna hij ver weg wordt geslingerd.

Kogelstoten (11.00u & 16.15u)
Ook hier twee categorieën vandaag. In hun nek duwen zij een zware kogel, waarmee zij binnen een cirkel bij een diameter van 2m ronddraaien en hun kogel de bak in stoten. Bij sommige deelnemers stoten zij wel 20m ver! Waarna de kogel zo nu en dan zelfs de kogelbak door al het geweld de bak uit rolt.

Discuswerpen (13.15u & 15.10u)
Dit onderdeel ken je vast wel van oude plaatjes, waarbij een man wordt
afgebeeld met een schijf (discus in zijn hand). Dit wordt ook in een kooi gedaan, waarbij de atleet enkele ronden draait binnen een cirkel. Op het juiste moment probeert de atleet met kracht los te laten, waarna de discus zo ver mogelijk komt.

Speerwerpen (17.05u)
Speerwerpen is misschien wel het oudste onderdeel van de atletiekonderdelen. Men deed dit vroeger om dieren te doden tijdens de jacht. Nu doen wij dit als wedstrijd wie het verste te komt. De atleten kunnen een aanloop nemen van +/- 15 meter en werpen hun speer zo ver mogelijk het veld in. Vandaag hopen wij op een mooie afstand van meer dan 65 meter ver!

Hoogspringen (12.00u & 16.20u)
Op onze nieuwe hoogspringmat gesponsord door TOP International zullen twee groepen strijden om een medaille. Bij de jongens springen ze zo over 2 meter heen en de dames iets lager. Veelal springen zij over hun eigen lichaamslengte heen. Dit doen zij met hun rug naar de lat gericht.

Verspringen (12.50u)
De jongens van 17 t/m 19 jaar zullen gezamenlijk gaan verspringen. Dit doen zij door een grote aanloop te nemen van 20 tot 30 meter. Op de maximale snelheid zetten zij af en springen zo ver mogelijk in een zandbak. Indien uw woonkamer 6m is dan springen zij zo over uw woonkamer heen, dat zijn meer dan 3 mensen achter elkaar.

Polsstokhoogspringen (13.10u & 15.30u)
Dit ken je vast wel van springen over een sloot met een stok. Maar hier op de atletiekbaan doen we dat in de hoogte. Men loopt hard aan en zet hun stok in een soort bak neer, waarna de polsstok buigt en de atleten zich zo hoog mogelijk proberen te verplaatsen. Dit is veelal hoger dan 4m en soms wel meer dan 5m hoog.

Hink-stap-sprong (15.05u & 17.00u)
De jongens tussen 15 en 17 jaar & meisjes 17 t/m 19 jaar zullen vandaag gaan hinkstapspringen. Dit woord zegt het eigenlijk al, net als bij verspringen lopen zij hard aan en zetten op maximale snelheid af. Hierbij doen zij eerst een hink, daarna een stap en tot slot eindigen zij met een sprong in de zandbak. Deze afstand zal vandaag rond de tussen de 12 en 13m ver liggen!
Door een korte introductie te geven van de finale onderdelen hopen wij jouw interesse te hebben gewekt, zodat je ook even gezellig langs komt om naar onze toppers te kijken!

Zie www.nkjunioren.nl voor meer info!

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend