Buitenmuseum breidt uit

Op de door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geselecteerde en op 18 maart 2013 gepresenteerde lijst van 89 waardevolle en kenmerkende bouwwerken uit de wederopbouwperiode 1959-1965 staan ook elf objecten in Amsterdam. Daarvan bevinden er zich twee in de Westelijke Tuinsteden, die al eerder de status van Gemeentelijk Monument verwierven. Dit betreft het Sloterhof en het A.H. Gerhardhuis. Al eerder werd de Westereindflat in Slotermeer op de Rijksmonumentenlijst geplaatst.

Het Sloterhof aan de Comeniusstraat in Slotervaart bestaat uit zestien stroken flatgebouwen en een torenflat uitgevoerd in het Nemavo-Airey-bouwsysteem. Het complex werd ontworpen door J.F. Berghoef en gebouwd tussen 1958 en 1960. Het is het hoogtepunt van wat er toen mogelijk was in het bouwen volgens het Aireysysteem.

Het A.H. Gerhardhuis is een bejaardentehuis uit 1959 aan de Slotermeerlaan in Slotermeer. Het was het eerste niet-kerkelijke tehuis voor ouderen. Het is ontworpen door Willem van Tijen en behoort tot beste wat er op dit gebied na de oorlog is gebouwd. De vormgeving in zaagtandmotief is zeer karakteristiek.

Kijk hier voor meer naoorlogse monumenten in Nieuw-West, nice!

Door Erik Swierstra

image-1

A.H. Gerhardhuis, uit het Nationaal Archief, net na de bouw.

image

Sloterhof, uit het Nationaal Archief, kort na de bouw in 1959.

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend