Op de fiets langs Heilige Huisjes ****

Door Caroline Freriks.

Ik schreef me in voor de fietsexcursie naar Heilige Huisjes van het Van Eesterenmuseum. Dé kans om eens binnen te kijken bij intrigerende bouwwerken als de St. Catherinakerk, de Ontmoeting en moskee El Hijra.

Italië of Nieuw-West?
Met een mannetje of twintig fietsen we achter kunstenaar en kunstkenner Rob Loos aan naar de St. Catherinakerk. Hoe komt een kerk in een basiliekachtige bouwstijl, die eerder aan Italië doet denken, op deze plek terecht? Een verwijzing van de architect naar het oer-christelijke, weet de tweede gids en kenner van wederopbouwarchitectuur Jasmin Sporer. De kerken in Nieuw-West hadden een belangrijke sociale ontmoetingsfunctie horen we. Verder was er destijds niet veel te beleven in de nieuwe wijken: geen restaurants, cafés of bibliotheek. Nu huist de Syrisch-Orthodoxe kerkgemeenschap St. Sherbil in het overzichtelijke en sobere gebouw. Binnen mogen we vrij rondkijken. Rob Loos wijst ons op de bijzondere mozaïeken en de prachtige, bijna grafische kruiswegstaties van Lambert Simon.

Vlucht vogels
Buiten is het waterkoud. Dat deert de groep geïnteresseerde deelnemers niks. Op naar de El Hijra Moskee, voorheen Doopsgezinde kerk de Olijftak. Twee enorme glas-in-loodramen in de grote gebedsruimte op de eerste verdieping verbeelden een vlucht vogels. Beneden in de ontmoetingsruimte eten de moskeebezoekers samen. Wij bekijken de driehoekige lichtkoepels waar het licht door naar binnen valt, de kleurrijke tapijten en de met de zonsopgang verschuivende tabel van gebedstijden.

De groene buitenwereld
De volgende stop is de Ontmoeting. Een jaren vijftigbouwwerk dat mij sterk aan de architectuur van de stad Brasilia doet denken. De architect liet zich inspireren door Le Corbusier. De typerende kerktoren is in de tachtiger jaren helaas gesloopt, maar geen nood, we hebben de foto bij ons. Binnen zien we twee overweldigende kleurrijke glasappliquees. Opvallend is het grote raam met uitzicht op de groene buitenwereld. De laatste kerk die we aandoen is de Lourdeskerk. De koster met de sleutel is niet te vinden, dus doen we het alleen met de buitenkant. De verhalen die we horen zijn boeiend, maar iedereen is nu wel behoorlijk verkleumd. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel cafés en restaurants is Nieuw-West. Een opwarmertje is noodzakelijk, voordat we de tocht terug naar Oud-West hervatten.

PS
Wil je morgen de kerken zelf van binnen en buiten zien, geef je dan op bij het Van Eesterenmuseum voor de fietsexcursie Heilige Huisjes in West – toen, nu & in de toekomst

IMG_2959

fb_heilige_huisjesIMG_2957

IMG_2963

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend