Belangrijke bomen

Bea_Schwarz_met_prof_Johanna_Westerdijk_wk_(1)Morgen is het boomfeestdag en dat wordt in Nieuw-West gevierd met de feestelijke start van het herstel van de de Bea Schwarz-iepenlint.

Deze bijzondere bomen, in een dubbele bomenrij, staan sinds de jaren vijftig aan de noordzijde van de Sloterplas en zijn een eerbetoon aan botanicus Bea Schwarz. Dankzij Bea Schwarz en haar collega’s groeien in Amsterdam nog 75.000 iepen, waarvan duizenden rond de Sloterplas. Zij ontdekte namelijk in 1921 de oorzaak van het massale sterven van iepen. Een schimmel maakte de bomen ziek.  Een zoektocht begon naar iepen die beter tegen die schimmel bestand zijn. Een van de eerste hiervan werd in 1948 naar Bea vernoemd, de Ulmus ‘Bea Schwarz’. Een boom met een mooie warrige kroon. In de loop der jaren zijn in de rij allerlei andere iepen geplant. In verschillende fasen wordt de rij nu weer in de oude glorie hersteld.

De Amsterdamse bomenconsulent is ook aanwezig voor vragen over de bijzondere Bea Schwarziepen en de iepziekte(bestrijding). Dit alles op het pleintje tegenover het BP benzinestation vanaf 10.00 uur.

Sponsors

Van HogenbirkBaba Anousch

Nice Nieuw West © 2024 All Rights Reserved | Powered by TwelveTrains

Disclaimer: Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend